onsdag 21 maj 2008

En drogpolitik utan dess like

...har jag skrivit om på den här sidan i amelias skrivhörna och läsartävling där utvalda bidrag ska publiceras i en gemensam bok. ta er gärna en titt.

9 kommentarer:

Erik Wirdheim sa...

Hej Linda,

Felmeddelande från Blogger, så jag gör ett nytt försök.

Ville bara säga att jag uppskattade din drogpolitikkrönika, eftersom jag är en lite trist typ som inte riktigt hänger med i dina kortare inlägg.

Och du har så rätt om vår dubbelmoral.

//Erik

la linda sa...

erik: vad kul!, och välkommen hit! ska försöka mig på mer sånt här på bloggen också och i mina kortare inlägg ge mer bakgrundsfakta hädanefter. lätt att glömma av nya läsare som kanske inte har all informtion i bagaget :)

Anonym sa...

Bra skrivet!

la linda sa...

lerica: tack söta!

Elin sa...

Hade räknat med att du skulle fá páhopp när jag klickade in pá kommentarerna,vilket du inte har fátt och det glädjer mig. Har varit med om liknande historia när jag först kom hit för ca.10ár sedan.
Sá rätt du har,bra skrivet.

beerbelly sa...

Bra krönika. Jag tror att om marijuana varit populärt lika länge som alkohol så hade det varit tillåtet med. Precis som att alkohol med all säkerhet hade klassats som drog om det uppfunnits nu.
Jag har sett rejält fulla spanjorer med btw ;)
Ha en bra kväll!
kram

la linda sa...

elin: jag hade i allra högsta grad räknat med påhopp men som sagt så har reaktionen hittills varit motsatt. tack för fina ord!
beerbelly: tror liksom du, ha en bra kväll du också. kram.

Monica sa...

Hej! Grejen är dock att som jag ser det är det svårt att få igenom ett budskap brett till HELA befolkningen härnere. Det är en fördel i sverige (plötsligt talar ALLA om transfetter, samtidigt, och hela sverige vet vad det innebär, till exempel...) - men gör ibland också att sverige känns instängt och ankdamm-igt. Vad jag vill komma till är att genom det genomslag som information kan få i sverige går det att få ut information till i princip alla. I sverige vet väl de flesta att man ska undvika gröna potatisar, medans de flesta härnere tror att de bara är lite omogna.

Så - i sverige är medvetenheten om cannabisens risker mycket större än vad den är här. Det ihop med propaganda, som också är lättare att få ut till svenskarna som i mycket fungerar som en fårskock (alla har samma kläder, tyckern nästan lika, etc) - har väl gjort att vi är så pass drogrestriktiva.

Någon anledning finns det ju till att cannabis är förbjuden, eller hur?

Visste ni förresten att när man konsumerar cannabis, och det finns inlagrat i hjärnan (ligger ju kvar ett tag) så påverkas minnet såtillvida att man har svårare att minnas sånt man lärde sig vid tillfällen då man var helt "ren", och det man lär sig när man har cannabis inlagrat, det har man svårare att komma ihåg när man har en längre period utan att röka på. Jag tyckte det var lite intressant, eftersom många använder maria som partydrog just under studierna.

Själv tycker jag inte att dubbelmoral automatiskt betyder att man accepterar alkohol men förkastar droger. Däremot har Sverige en syn på alkohol som är väldigt instängd, och jag skulle nog antagligen anses vara i en akut riskzon för alkhoholmissbruk i Sverige med tanke på mitt dryckesmönster.(så socionom jag är!) Men, samtidigt var det läääääänge sedan jag var så berusad som jag kunde bli när jag bodde i Sverige.

blabla, det blev för långt, förlåt mig!

la linda sa...

monica: det du skriver om risker och skador och så vidare är sant, men väg riskerna med cannabis mot de skader alkoholen medför så står vi på ruta ett igen. alkohol är mer skadligt, men okej för att det är den drog vi använt oss flitigt av i alla år. och visst är minnesluckor fruktansvärt obehagligt men en skadad lever kan vara livshotande. tack för ett intressant och långt inlägg, men du, hur skadligt tror du verkligen det är med en grön potatis every nu och då? :) kram